Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2012 16:45 - Великите архитекти на 20-ти век.
Автор: moderninteriordesign Категория: История   
Прочетен: 3288 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.12.2012 23:37


 

Великите архитекти на 20-ти век.

image

Ееро Сааринен- създателят на еднокракия стол

Ееро Сааринен очерта основните линии в европейската и американската архитектура и дизайн през бурните години на 20-ти век. Той е сред основоположниците на модерната архитектура, наложили възраждането на художественото начало в архитектурата. Финландският архитект и дизайнер Ееро Сааринен е син на прочутия архитект и урбанист Елиел Сааринен.

image

Комплексът от сгради на техническия център на „Дженерал Мотърс” в Уорен край Детройт донасят първата световна слава на Ееро Сааринен. Той успява да обедини 25 разнородни сгради чрез удивителна хармония на цветове и растителност, използвайки стоманени конструкции и панели от стъкло и порцелан в ярки цветове.

Друга голяма творба на архитекта е аудиторията на Масачузетския университет. Тя е стъпила на три опори и е покрита с бетонова черупка с диаметър 51 метра.
image

Чрез хокейния стадион на Йелския университет, разработен съвместно с инж. Фред Северуд, Ееро Сааринен разкрива непознатите за времето си висящи конструкции. По надлъжната му ос е изградена арка от стоманобетон. Динамичните форми създават усещане за полет, както признава самият автор.

Непрекъснатите търсения на Ееро Сааринен го отвеждат до символиката и интересните ефекти при проектиране на аерогарата на TWA на нюйоркското летище „Кенеди”. Всеки детайл е замислен като склуптура, приличаща на птица в полет. Четирите разгърнати елемента на покрива са изградени от стоманобетон и са разделени с остъклени фуги. В летището няма нито един прав ъгъл или окръжност, нито една правилна геометрична форма и това напомня на стила на Антонио Гауди.

image

През 1963 година е открита втората аерогара на Ееро Сааринен, проектирана от него пет години по-рано. Това е летището „Джон Ф. Дълес” край Вашингтон. То е с правоъгълна форма и изчистени линии.

Талантливият архитект и дизайнер е автор и на интересни столове и маси характерни с лекота и удобство. Той е признат за откривател на еднокракия стол. През 1956 г. създава прочутия си стол Tulip. Направен е за компанията Knoll като комплект към маса, но става толкова популярен, че бързо се превръща в хит. Използван е дори като част от интериора във филма „Star Trek
Архитектура и Интериорен Дизайн - wohnideen blog




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: moderninteriordesign
Категория: История
Прочетен: 66776
Постинги: 6
Коментари: 9
Гласове: 1
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930